logo Balance My Life

voor een persoonlijk advies

WERKGEVER

postit 71Wat kost een werknemer met een burn out en wat betekent dat op de werkvloer?

Een werknemer die verzuimt vanwege stress of burn out klachten kost de werkgever €70.000. Daarnaast ondervindt men problemen op de werkvloer wanneer personeel niet inzetbaar is waardoor werk blijft liggen of de belasting van andere werknemers toe neemt met alle gevolgen van dien.

Een burnout is niet alleen een probleem voor de werknemer die daardoor uitgevallen is, voor de werkgever heeft dit ook gevolgen.

Bij een burnout wordt vaak ten onrechte gedacht dat iemand gewoon even uit moet rusten en dat het ‘vanzelf wel weer over gaat’. Met een paar dagen even rustig aan doen moet het probleem zich vanzelf weer oplossen en kan de werknemer weer aan de slag. Niets is minder waar.

Structurele problemen op de werkvloer, het ervaren van teveel werkdruk, niet gehoord of gewaardeerd worden, een te groot verantwoordelijkheidsgvoel, een onbalans in werk en/of prive kunnen allemaal ten grondslag liggen aan ( langdurig ) psychisch verzuim.

Wat kan je doen als werkgever voor duurzaam herstel van je werknemer

  1. Luister naar je werknemer. Kom als leidinggevende bij de eerste signalen direct in actie en wacht niet af totdat de werknemer daadwerkelijk een burn-out heeft.
  2. Wees betrokken en respectvol. Communiceer met elkaar. Op het moment dat iemand toch uitvalt, laat dan uitspraken over eigen schuld of verantwoordelijkheid achterwege. Erkennen dat iemand zich niet zomaar ziek heeft gemeld, is een eerste stap voor de werknemer om op een goede manier terug te keren.
  3. Geef de werknemer de tijd en ruimte te herstellen en werk mee aan een re-integratie traject waarin de werknemer door vervangende werkzaamheden geleidelijk aan uren opbouwt.
  4. Leg dit samen met de arbo-arts en de werknemer vast in een plan van aanpak. Communiceer en informeer naar de vorderingen of eventuele valkuilen of struikelblokken
  5. Kijk eens objectief naar de werkzaamheden en werkstress op de werkvloer.
  6. Werk aan preventie; i.p.v. dweilen met de kraan open.

Informeer eens wat onze stress preventie test voor jouw bedrijf kan betekenen.

SAMENWERKING VERANDERVERZUIM

Wil je weten wat de verzuimspecialisten van VeranderVerzuim voor jouw bedrijf kunnen beteken? 
Kijk gerust op www.veranderverzuim.nl

Image